Björkborns Herrgård

Alfred Nobels sista svenska hem i Karlskoga

Välkommen att besöka uppfinnaren och grundaren till Nobelpriset Alfred Nobels sista svenska hem i Karlskoga. Historien om hur Alfred Nobel hamnade i Karlskoga är intressant och den levandegörs i dramaguidningar på Alfred Nobels Björkborn.

Alfred Nobels Björkborn

Björkborns Herrgård är Alfred Nobels sista svenska hem och är beläget i en vacker kulturmiljö och med möjlighet till avkopplande promenader i parken.

Herrgårdsbyggnaden uppfördes omkring år 1815 som bostad för bruksägarna av Björkborns bruk. Herrgården har inretts som den antas ha sett ut då Alfred Nobel bodde där under somrarna 1894-1896. Här finns matsalen där Nobel tog emot kung Oscar II på lunch 1895, salongen med taffeln och inte minst hans omfattande skönlitterära bibliotek liksom hans doktorsbrev, kameror, ordnar och dödsmask.

Här finns även hans laboratorium där han utvecklade många av sina uppfinningar.

Intill laboratoriet finner du även Fiffiga Huset, en science park med tekniska klurigheter och spännande experiment för barn i alla åldrar.

Man kan även följa med på en teaterguidning där du tas tillbaka till Alfred Nobels tid och får veta allt om hans liv!

Alfred Nobel

Alfred Nobel är en av de mest berömda svenskarna genom tiderna. Han uppfann dynamiten och tog patent på 355 uppfinningar under sin livstid. Alfred Nobels testamente gav Sverige Nobelpriset. Idag är det världens mest kända pris. Alfred Nobel föddes 1833 i Stockholm. Hans far Emmanuel var uppfinnare och företagare. Precis som sin far intresserade sig Alfred av sprängämnen. Alfred började experimentera med det farliga nitroglycerinet för att få det säkrare att hantera. På 1860-talet tar Alfred patent på dynamit och tändhatten. Dessa produkter gjorde att sprängningarna blev säkrare och bättre kontrollerade. 

Nobelmuseet

Nobelmuseet i Karlskoga är ett museum över uppfinnaren, företagaren och donatorn Alfred Nobel, mannen bakom de berömda Nobelprisen.

1894 köpte han AB Bofors-Gullspång i Karlskoga för att göra skjutexperiment med nya krutsorter. Björkborns Herrgård blev hans bostad under vistelserna i Karlskoga. Hans sista svenska hem fick en avgörande betydelse då viljan i hans testamente skulle genomföras.

1896 avled Alfred Nobel. När hans berömda testamente öppnades uppdagades det att han hade förordnat sin ingenjör Ragnar Sohlman till testamentsexekutor tillsammans med en affärsbekant Rudolf Lilljequist. Alfred önskade att de tillsammans skulle se till att hans sista vilja blev genomförd.

Karlskoga och Björkborn stod i fokus när det skulle fastställas var Alfred egentligen haft sin bostad. Många komplicerade juridiska förhandlingar skedde. Tillslut enades man om att han haft bo och hemvist i Karlskoga. Traditionen säger att det berodde på att han där haft sina hästar stallade. Men viktigare var det att han köpt AB Bofors-Gullspång, engagerat sig i bolagets drift och ekonomi, renoverat herrgården samt startat ett laboratorium. Han hade långtgående planer för sin etablering i Karlskoga.

I och med att Alfred ansågs vara bosatt i Karlskoga så behandlades testamentet efter svensk lag och testamentsexekutorerna kunder arbeta vidare för att genomföra testamentets vilja. Skulle testamentet behandlats enligt fransk lag skulle det troligtvis underkänts av formella skäl och vi skulle idag inte ha något Nobelpris!

Alfred Nobels Laboratorium

Nobel lät uppföra ett laboratorium 1895 för forskning och experiment med krut, syntetiskt gummi och syntetiskt silke. Utställningarna berättar om Nobels uppfinningar. Ett rekonstruerat laboratorium från 1890-talet visar miljön där Alfred Nobel och han ingenjörer arbetade. Det tekniska biblioteket finns även här.

Öppettider

Hela året erbjuds guidningar med rundvandring i Björkborns Herrgård. Här berättas historien om Alfred Nobels liv och den viktiga rollen Björkborns Herrgård kom att spela vid tillkomsten av Nobelprisen.

Sommaröppet jun-aug.

Guidade turer i herrgården/labb.

För grupper tas gärna förbokning emot på andra tider.

Ring gärna och boka ett besök på andra tidpunkter på telefon 0586-245 246 el. 0586-245 245

Fiffiga Huset – Experiment verkstad för barn i alla åldrar

Fiffiga Huset är en experimentverkstad intill Alfred Nobels egna laboratorium, fyllt med roliga och spännande experiment för barn i alla åldrar! Här kan man låtsas att man är en häftig uppfinnare precis som Alfred och lära sig om hur statisk elektricitet fungerar, undersöka saker i mikroskop, forska om ytspänning och massor av annat roligt!

Här får man möjlighet till att använda sin fantasi och nyfikenhet på en helt annan nivå. 

Sommaröppet jun-aug samt vissa lov. Öppnas gärna för förhandsbokade besök (grupper). Välkommen att boka på telefon 0586-245 246.

Cafe Alfred Nobel

Cafét är sommaröppet tis-sön kl 11-16. Måndagar stängt.

Var ligger Alfred Nobels Björkborn?

Björkbornsvägen 10

Vägbeskrivning

Med bil eller buss

Från Örebro: Följ skyltning från E18 vid Circle K, Strömsbro, mot Nobelmuseet.

Från Kristinehamn: Tag avfart nr 4 i stora rondellen, följ skyltning mot Nobelmuseet.

Från Degerfors: Följ skyltning Nobelmuseet vid stora E18-rondellen

För mer information och telefonnummer till bokning, klicka här!

Testamente
Testamente
Ja