Café Alfred Nobel

Café i underbart vacker herrgårdsmiljö i anslutning till Nobelmuséet vid Alfred Nobels Björkborn.
Serverar lättare luncher och hembakt kaffebröd. På uteserveringen på stallbacken har man fin utsikt över herrgården. Man kan också slå sig ner på en filt i äppellunden eller i den vackra parken med en fikakorg från caféet. Caféet ligger i det som en gång var stallet.

Nobelmuséet i Karlskoga visar Alfred Nobels sista svenska hem, Björkborns Herrgård, samt laboratoriet där han utvecklade många av sina uppfinningar. Vid Alfred Nobels eget laboratorium finns Fiffiga Huset, en experimentverkstad med spännande experiment för barn i alla åldrar.
Öppettider
INFO
Plats
Tisdag - lördag kl 11.00-16.00
Arrangör
Café Alfred Nobel
Björkbornsvägen 10
Karlskoga
info@cafealfrednobel.se
Namn
Björkborns herrgård, Nobelmuseet i Karlskoga
Adress
Björkbornsvägen 10
691 33 Karlskoga
Kommun: Karlskoga
Beskrivning
Nobelmuseet i Karlskoga är ett museum över uppfinnaren, företagaren, donatorn och instiftaren av Nobelprisen Alfred Nobel. Här i Karlskoga, på Björkborns herrgård, bodde Alfred Nobel under sommarperioderna de sista åren av sitt liv. Han hade då köpt AB Bofors Gullspång och fick Björkborns herrgård med i köpet. Han valde att bo på Björkborn under sina vistelser i Sverige. Alfred Nobel lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi gjordes. Laboratoriet finns kvar och är idag en utställning om Nobels experimentverksamhet och företagande. Herrgården visar utställningar om människan Alfred Nobel. Museiverksamheten i Karlskoga startades på 1970-talet med sommarutställningar om Alfred Nobel. 1982 grundades Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn med museinamnet Nobelmuseet i Karlskoga. Idag utgörs stiftarna av Nobelstiftelsen, Karlskoga kommun, SAAB Dynamics AB och Akzo Nobel AB. Ordförande är landshövdingen i Örebro län.
Vägbeskrivning
Följ skyltning från E18 till Nobelmuseet.
Tillbaka
Karlskoga
Besök hemsida
Alfred Nobel
Cafe
Lunch