7-dagars Vildmarkstur på Svartälven

Svartälven rinner genom en genuin bergslagsnatur med malmförande berg och milsvida skogar.
I tusentals år har älven funnit sin väg från källorna i södra Dalarna genom Bergslagen till betydligt vidare vatten - och slutgiltigen havet.
Svartälven gör verkligen skäl för sitt namn. Den har mörkt vatten och barrskogsklädda stränder. Svartälven rinner genom en genuin bergslagsnatur med malmförande berg och milsvida skogar.
Känslan av vildmark bryts endast ibland av några torp, byar eller enstaka brukssamhällen.

Lämplig startplats är Tyfors på gränsen till Dalarna. Ett alternativ är östra stranden nedanför dammen i Älvsjöhyttan ca 2 mil söder om Tyfors. Sträckan i sin helhet är lugnflytande utan några forsar eller starkare strömmar. Älvens övre del har en utpräglad vildmarkskaraktär med talrika spår av älg, rådjur och bäver.

Nedströms Silvergruvan är älven smal och slingrande. Närmare Hällefors flyter älven ut i ett smalt sjölandskap med låga stränder och en mängd småsjöar. I Hällefors finns tillgång till affärer och all slags service.
Älven flyter därefter i stora bukter genom ett mäktigt sanddelta. En lättpaddlad sträcka som har en hel del att erbjuda för den naturintresserade.

Svartälven rinner sedan ut i ett 3,5 mil långt sjösystem med ofta långsmala och flikiga sjöar. Naturen runt sjösystemet är storslagen med liten påverkan av fritidsbebyggelse. Runt stränderna finns också ett antal naturliga badplatser med Storsand som den kanske förnämsta. Denna del erbjuder i huvudsak sjöpaddling i vacker bergslagsnatur med fina badmöjligheter och möjligheter till långa avstickare genom biflöderna.

Efter Grythyttan beger man sig på nytt ut i vildmarken ner mot Älvestorp och vidare förbi Rockesholm till Blankfors och dess underbara natur. Vidare söderut till Brattfors strax norr om Karlskoga där man avslutar turen.

Turen är ca 120 km och tar ca 7 dagar.

SEK 20/person/dygn tillkommer för Naturkort.
INFO
Plats
Arrangör
BLS Valåsens Kanot
Lerängen 210
691 92 Granbergsdal
info@valasenkanot.se
Namn
7-dagars Vildmarkstur på Svartälven
Adress
Lerängen 210
691 92 Granbergsdal
Kommun: Karlskoga
Vägbeskrivning
Svartälven i Örebro län.
Tillbaka
Granbergsdal
Besök hemsida
Äventyr
Kajak
Kanot
Natur