Kanot i slussarnas rike - Bergslagskanalen

Paddla Bergslagskanalen och upplev ett äventyr med historia, slussning och natur på nära håll.
Kom och paddla Bergslagskanalen och upplev ett äventyr med historia, slussning och natur på nära håll.
Vattenleden är 65 km och sträcker sig från Karlskoga i söder till Filipstad i norr. Leden består av 10 sjöar, 3 älvar, 7 sund och 5 slussar och erbjuder variationsrika upplevelser.

Vi startar i friluftsområdet Lunedet. Här finns camping med möjlighet att äta gott, strosa runt i den vackra idyllen och besöka Knappfors med sin sluss och de gamla sinnerstenshusen. Detta är ett område som sommartid lever upp med utställningar och olika evenemang.

När vi känner oss redo för de första paddeltagen på denna färd lägger vi i kanoterna i sjön Alkvettern. Färden bjuder sedan på varierande natur med höga skogsåsar, mossar, sjöar och sund innan vi når Nässundet som är ett välbesökt rastställe med möjlilghet att få en bit mat eller fika på Station 4. Norr om Nässundet ligger Gransundet och där ligger Kummelhöjden med utsikt över den storslagna omgivningen.

Vi paddlar vidare mot Stor-Lungen där Lungälven har sin mynning. Här finns möjlighet att göra en avstickare i den slingrande älvfåran innan vi fortsätter mot Bjurbäckens slussar. Vid Bjurbäcken väljer vi slussarna och den 3 km långa handgrävda kanalen. Efter att ha slussat vid Asphyttan fortsätter färden mot Filipstad där vi vänder åter mot Karlskoga.

Vill vi få variation på hemvägen så tar vi oss via Prästbäcken ner mot Storfors och sedan vidare mot slutmålet Karlskoga.

Turens totala längd är ca 120 km och tar 7 dagar. Vill ni göra en 4-dagars tur paddlar ni endast i ena riktningen. Det finns goda möjligheter att tälta.

SEK 20/person/dygn tillkommer för Naturkort.
INFO
Plats
Arrangör
BLS Valåsens Kanot
Lerängen 210
691 92 Granbergsdal
info@valasenkanot.se
Namn
Kanot i slussarnas rike - Bergslagskanalen
Adress
Kommun: Karlskoga
Vägbeskrivning
Bergslagskanalen i Östra Värmland. Start i Lunedet, Karlskoga.
Tillbaka
Kanot i slussarnas rike - Bergslags...
Besök hemsida
Äventyr
Kajak
Kanot
Natur
Slussar