Fasaskogen i södra Kilsbergen

Fasaskogen, ett naturreservat i södra Kilsbergen, sträcker sig över en yta av 28 kvadratkilometer och erbjuder besökare en unik chans att dyka in i en djup och dramatisk natur. Skogens namn, vilket betyder ”skogshuggarens fasa”, sägs härstamma från en tid då det var en utmaning att transportera timmer och kol genom detta otillgängliga område med hjälp av häst och vagn.

Historien om Fasaskogen innehåller också berättelser om stråtrövare, som enligt legenden skulle ha gömt sig i skogen. Medan dessa dagar är sedan länge förbi, lever skogens mystik och trollskhet kvar, och gör varje besök till en unik och spännande upplevelse.

Länsstyrelsen har tagit ansvar för att kvalitetssäkra stigarna inom reservatet, med tydligt märkta leder som gör det enkelt för besökare att utforska skogen. Naturskyddsföreningen har även märkt ut leder mellan de olika naturreservaten, vilket gör det möjligt för vandrare att upptäcka mer av den omgivande naturen.

För de som vill ta en paus och njuta av omgivningarna finns det flera grillplatser runtomkring i reservatet. Dessa erbjuder en perfekt plats för en picknick, med chans att koppla av och ta in skogens lugn och skönhet. För fiskeentusiaster finns det även möjlighet att hyra en båt och prova på fiskelyckan i skogens vatten.

Fasaskogen är mer än bara en skog, det är en plats fylld med historia, mystik och naturskönhet. Vare sig du är en äventyrslysten vandrare, en historieintresserad naturälskare, eller bara någon som vill njuta av en lugn stund i skogen, erbjuder Fasaskogen en minnesvärd och inspirerande upplevelse.

Utforska Fasaskogens unika landskap: En guide till 10 platser att besöka

  1. Rönningshyttan: Rönningshyttan, även känd som porten till Fasaskogen, är en historisk plats där tackjärn producerades mellan 1671 och 1700. Erik Edlund upptäckte platsen under sin tjänstgöring 1994. Här finns en rastplats med grillmöjligheter och ved samt anpassade toaletter för personer med funktionshinder.
  2. Örgivsslingan: Denna slinga, som du kan nå från Rönningshyttan, leder dig genom naturreservatet Örgivsmossen, längs med Holmsjön. Platser som Paradishöjden och Stava Vallboms hälsokälla ligger längs med stigen.
  3. Gällen: Njut av en grillning med utsikt över sjön Gällen. Här hittar du en vandringsslinga som sträcker sig över cirka 3,5 kilometer.
  4. Eriks huggarkoja: Besök stugan där Erik bodde under sin tid i skogen. Det tar cirka 800 meter att vandra till kojan, och härifrån kan du också njuta av utsikten över Gällen.
  5. Jätteberget: Här hittar du även Karsbogrottorna, med ett grottsystem som sträcker sig över 80 meter. Grillplatser och parkeringsmöjligheter finns tillgängliga på plats.
  6. Sågsjön: Vid Sågsjön kan du se ruinerna efter en gammal såg, ta en paus på vilobänken och dricka färskt vatten från kallkällan.
  7. Lövfalla naturreservat: Detta naturreservat kan nås antingen med bil eller till fots via stigen Orremogången.
  8. Holmsjön: För fiskeentusiaster, kan du hyra en båt och köpa fiskekort för Holmsjön hos Frendo i Degerfors.
  9. Orremogången: Denna nästan 7 kilometer långa stig är en av de mest trollsk delarna av Fasaskogen, och den sammanbinder Gällberget med Jätteberget.
  10. Långskogshöjden: Denna plats ligger cirka 700 meter från parkeringen vid Gällen och erbjuder en naturskön plats att fika vid sjön Örgiven.